Zakaj smo zdravi?

Našega najboljšega prijatelja danes najdemo v vseh različnih možnih oblikah, velikostih, barvah, krajše – pasmah. Število živečih psov v Sloveniji se vrti nekje od 200.000 do 400.000. Slovenija pa je ena izmed vodilnih držav, kjer ima danes že vsako 3 gospodinjstvo svojega psa. Pes spada v družino kanidov, psom podobnih sesalcev, v katero pa spadajo tudi volkovi, lisice, kojoti, šakali in divji psi. 

Danes v splošnem velja prepričanje, da se je pes najverjetneje razvil iz volka. Do ločitve med vrstama je prišlo nekje pred 40.000 do 100.000 leti. Že od same ločitve pa do danes pes ostaja izraziti mesojedec. 

Jedilnik psov bi moral biti sestavljen iz vsaj 70% mesa in mesnih izdelkov. Zgradba, prebavni takt psov, mišice, čeljust in zobje so zgrajeni tako, da psi meso in živalske kose trgajo in ne prežvekujejo. Čeprav je nujno in zelo zdravo, da našemu psu večnima hranimo samo meso, se nas je veliko zadovoljilo s pasjimi briketi, ki so na trgu že kar nekaj časa. Hrana v obliki konzerv in briketov pa se uvaža iz različnih držav. Takšna pasja hrana distributira tudi nekaj mesecev, preden doseže slovenske trgovinske police. Sestava pa utiša tudi veterinarje, ker gre za polnovreden obrok z osnovo suhega mesa in različnih aditivov. 

Se je pa na tej točki vredno vprašati: »Ali res poznamo izvor vseh aditivov in snovi v pasji prehrani in ali je lahko takšna hrana res zdrava, če lahko v vrečah in konzervah zdrži več let? Koliko zdravih učinkov meso v takšni obliki sploh še lahko ponudi, če pa se v naravi pokvari že v nekaj dneh?«

Dejstvo je, da z briketi in konzervami ni čisto nič narobe, kadar govorimo o prehranski vrednosti in sestavi. Lepo pa je, da ima tudi naš pes variabilen jedilnik. V našem podjetju priporočamo, da na pasji jedilnik uvrstite največ surovega ali obdelanega mesa purana, govedine, divjačine in jagnjetine. Lahko pa pes je tudi hrano, kot so žitarice in zelenjava, s katero dobi nekatere potrebne snovi, ki jih v mesni prehrani primanjkuje. Psom sveža trava ali zelenjava velikokrat zelo paše. To lahko opazite, ko psi včasih ležijo na travi in jo grizljajo, ali pa vam morda iz kuhinjskega pulta pade kakšen košček korenčka, ki ga takoj pohrustajo. Vse to so vitaminski in mineralni dodatki, ki jih tudi pasji imunski sistem potrebuje. Del prehrane, ki je na žalost vedno večji, pa predstavljajo tudi ogljikovi hidrati. Ogljikovi hidrati po naravi niso primarni del pasje prehrane. Ni pa nič narobe, če jih psi včasih zaužijejo.

Sveži ali pa tudi kuhani ogljikovi hidrati v naravi niso primarni del prehrane vseh zveri. So pa na drugi strani nekateri proteini in mikroelementi v njih, za njih esencialnega pomena. Zveri ogljikove hidrate v naravi dobijo tako, da zaužijejo sesalca rastlinojedca (npr. poljsko miš), katerega prebavni takt je surove žitarice že obdelal, tako zverine v svoj prebavni takt ne dobijo surovih, nepredelanih ogljikovih hidratov. Danes pa vse več psov zaužije preveč in pa samo čiste ogljikove hidrate, za katere encimov, ki bi hrano čisto izkoristili in razgradili prebavni takt zveri sploh ne vsebuje. Daljša obdobja takšne masovne prehrane lahko rezultirajo v resnih boleznih in prebavnih težavah, kot so različna črevesna in rakava obolenja ter sladkorna bolezen. Takrat lahko psi razvijejo tudi intoleranco na gluten, ki se nahaja v različnih žitih.

K temu pa pripomorejo tudi vse bolj načrtna križanja znotraj pasme oziroma populacije. Takšni homozigotni (psi z dvema enakima aleloma) mladički imajo dandanes vse več alergijskih obolenj in pa so na splošno dosti bolj zavzetni za različne bolezni.

Produkcija testenin, ki so na trgu poteka hitro in masovno s termično obdelavo (hitrim sušenjem testenin v pečeh). Res je, da se v vročih pečeh sveže testenine posušijo v nekaj minutah, je pa to slabo, ker se s pasterizacijo, ki se ob tem zgodi, v testeninah uniči večina esencialnih in zdravih snovi. 

Sekundarna pasterizacija pa poteče še takrat, ko jih doma skuhamo, tako takšni hrani ostane zelo nizka vitaminska vrednost. Jajca, pa če so sploh dodana, so dodana le v obliki prahu in tako ne predstavljajo zdravih oziroma svežih proteinov.

V ta namen smo v našem podjetju razvili prve slovenske zdrave pasje testenine. Naše testenine so prilagojene pasji prehrani in služijo predvsem kot dietna hrana za bolne pse, pse z različnimi alergijskimi obolenji in pse s prebavnimi težavami. Poleg tega pa služijo kot zdrava preventiva v prehranski verigi naših najboljših prijateljev. Služijo kot dopolnilna hrana s kombinacijo različnih vrst mesa ali pa kot samostojen dietni obrok. Izdelane so iz mešanice riževe in krompirjeve moke, ki služita kot osnova. 

K tej osnovi smo dodali še sveža slovenska jajca, ki predstavljajo zdrav proteinski dodatek in pa ostale rastlinske vitamine v obliki sveže zelenjave. Ne vsebujejo glutena, gensko spremenjenih organizmov, dodanih sladkorjev, dodanih soli, ojačevalcev okusa in barvil ter niso termično obdelane in se sušijo le na naraven način. Sušenje na svežem zraku, sveži testenini omogoči, da počasi zakrkne in se posuši. Tako s sobno temperaturo ohranimo vse zdrave snovi, ki smo jih pri proizvodnji zajeli.

Vse živali so pomemben del našega življenja na Zemlji.

Prav zato in tudi zaradi spoštovanja do živali sva ustvarila prehransko dopolnilo, ki ga psi lahko uživajo in jim ne škoduje.

Nekoč veljaven pregovor, kar ne bomo pojedli ljudje je vse dobro za psa, bo v prihodnosti  izgubil svojo veljavo!

Mi ljudje, smo odgovorni za kvaliteto in srečo njihovega življenja.

Če le kdo, vam bo vaš  zdrav pes vrnil vašo naložbo z iskrenim pogledom, poslušnostjo in razigranostjo!

Vse je odvisno od človeške inteligence.

Zavedajmo se naše visoke razvojne stopnje v tej verigi živih bitij.

Verjemite – splača se!

0