Najina zgodba

Sva Urška in Matevž, študenta, ki nama je skupnih veliko stvari. Prva je ta, da sva brat in sestra, po starosti se razlikujeva le za dobro leto. Že ta podatek vam pove, da se morava precej dobro poznati in res je, skozi čas, ki sva ga preživela skupaj v odraščanju in sedaj v druženju, se poznava tako dobro, da si lahko popolnoma zaupava, drug drugemu brez težav poveva svoje mnenje in si pomagava. Vse to pa se še posebej kaže pri najinem delu v družinskem podjetju Šili testenine, del katerega sva že dobrih pet let od nastanka podjetja. Z izdelovanjem domačih testenin je sicer začel najin oče, ki je iz svojega »gušta« po domačnosti, tiste pristne ljubezni do hrane in velikega zanimanja za testenine začel z izdelovanjem testenin, midva pa sva ga zagnano opazovala in se od njega spretno učila. Brez budnega očesa in pomoči mame seveda tudi ni šlo, tako, da je vsak od nas štirih prispeval svoj delček in nastalo je družinsko podjetje, ki zdaj raste skupaj z nami. Naši izdelki so popolnoma naravni, brez dodanih barvil in konzervansov, bazirajo pa na izredno kvalitetnem pšeničnem zdrobu durum in slovenskih jajcih proste reje. Prednost je tudi v tem, da testenine sušimo naravno in tako ohranijo tisti pristni okus in vonj po domačnosti. Ker imava v podjetju podobne cilje, ker sva dobra ekipa in ker sva po naravi oba zelo kreativna, sva si že dalj časa želela ustvariti čisto svoj projekt, ki bi bil posvečen kužkom

Kako pa je do tega sploh prišlo?

Pri nas doma smo, odkar pomniva, vedno imeli še petega družinskega člana – psa. Bil je del družine in nič drugače ni z našo psičko Ajko, mešanko, ki smo ji tri leta nazaj preprečili, da bi pristala v zavetišču.

Nekega dne sva ob obisku trgovine s kmetijsko opremo na polici opazila testenine, namenjene pasji prehrani. Radovedno sva prebrala deklaracijo na veliki vrečki in ugotovila, da so te pasje testenine vsebovale samo belo pšenično in kostno moko. Takoj sva vedela, da to za pse ni zdravo, kar sva kasneje potrdila še z veterinarskim mnenjem. Kostna moka, ki je narejena iz različnih ostankov živalskih kosti in trupel, lahko vsebuje tudi različne bolezni in anomalije prejšnjih lastnikov teh kosti. Tega pa kot potrošniki  nikoli ne moremo vedeti. Poleg tega pa je jasno, da je bela pšenična moka ena izmed najbolj škodljivih mok, tako za ljudi kot tudi za pse.

Tako je tudi nastala prva ideja o zdravih pasjih testeninah!

Ajki sva namreč želela ponuditi bolj zdravo alternativo pasjim briketom. Ugotovila sva, da na trgu dietne prehrane za pse v obliki testenin še ni. Ker pa nisva imela ustreznega znanja, sva za pomoč prosila najinega dobrega prijatelja veterinarja Nejca, ki naju je takoj povezal z veterino Zamba. Najina prva ideja je bila narediti testenine iz ajdove, pirine ali polnozrnate moke, vendar sva od veterinarjev izvedela, da je gluten, ki se ga tudi iz teh mok ne da izključiti za pse dnevno izredno škodljiv, saj ga zelo težko prebavljajo in še več, če ga uživajo v prevelikih količinah, lahko vse to vodi v težke bolezni, kar pa si seveda lastniki psov ne želimo. Poleg tega, pa psom, ki težko prebavljajo žita sploh nebi rešila težav. Ogromno psov, ki jih sprejmejo v veterini je tudi alergikov na žita ali pa imajo sladkorno bolezen in ostale bolezni povezane s črevesjem in prebavo, tako da testenine iz bele moke za njih absolutno odpadejo.

V veterini Zamba sva torej izvedela polno koristnih informacij, vse to pa nama je tudi dalo še dodaten zagon, saj sva ugotovila, da bi, če bi nama uspele zdrave pasje testenine, rešila težavo marsikaterega lastnika bolnega psa ter bolnim psom tudi olajšala prehranjevanje ter jim dala možnost bolj variabilnega jedilnika.

Če lahko ljudje uživamo v zdravih testeninah, zakaj te možnosti ne bi dala tudi psom?
Takoj sva šla v akcijo za pravilnimi sestavinami. Morala sva poiskati brezglutenske moke, ki so lažje prebavljive in največje vprašanje, s katerim sva se ubadala je bilo, kako najti prave sestavine in pravo razmerje za nadomestitev glutena.
Po več neuspelih poizkusih in mesecih testiranja nama je končno uspelo. Izdelala sva pravi recept za testenine in tako dobila osnovo iz dveh psom primernim mok ter slovenskih jajc. Imela sva osnovo, ne pa tudi nekaterih zdravih prehranskih vrednosti, zato sva šla še dlje in se odločila, da bova v testenine dodala tudi zelenjavo, s katero psi dobijo ostale potrebne vitamine in minerale.

Tako vam sedaj ponosno predstavljava testenine, ki jih vaš pes lahko poje z užitkom, vi pa ostanete brez skrbi za njegovo zdravje.  

Naj poveva še to, da je najin projekt »Lačen kot pes« projekt z dobrodelno noto, saj bova vsak 10. prodan izdelek namenila pasjim zavetiščem po Sloveniji.

0